Bisiklet Kadro Boyu Rehberi

Bisiklet Kadro Boyu Rehberi

Bisiklet Kadro Boyu Rehberi


Mevsimlik bisikletçilerin caddelerde görünmeye başladığı bugünlerde, birçok yeni bisikletçi “Hangi bisiklet bana en uygun?” sorusunu sorarken, eski bisikletçiler de “Hangi bisiklete terfi etsem?” sorularını soruyor. biketr olarak bir bisiklet alırken ki en önemli karar olan ve bisikletinizden alacağınız hem verimi, hem de keyfi ve konforu belirleyecek en önemli konuyu, siz okuyucularımızla paylaşıyoruz.


Peki bir bisikleti alırken en önemsenmesi gereken bu konu nedir? Elbette kadro boyu. Sürüş tarzınıza göre bisikletinizin kategorisini (Sabit kadrolu dağ bisikleti, çift amortisörlü dağ bisikleti, yol bisikleti, cyclocross, tepe inişi, şehir/tur vb) belirlediniz diyelim. Bütçeniz de belli. Sırada bütçenize ve sürüş tarzınıza uygun bu bisikletler içinden boyunuza en uygun olanı almak var. Bisiklet mağazasındaki personelin bilgi düzeyine veya ticaret ahlakına mecbur kalmak zorunda değilsiniz. Üstelik gelişen e-ticaret’le artık insanlar yeni bisikletlerini internetten de alıyorlar. İster internetten yapılan, ister mağazadan yapılan bu alışverişlerde en doğru kararı verebilmeniz için biketr imdadınıza yetişiyor.


Unutmayın, uyumsuz bir bisiklet, rahatsızlık, verimsiz enerji aktarımı, daha yavaş sürüş hızı ve keyifsizlik anlamına gelir.

Öncelikle bütün bisiklet kategorilerinin kendine has kadro ölçü ve uyum özellikleri olduğunu belirtmeliyim. Aşağıda, bütün kategorilerdeki bisikletlerin uyum tablolarını siz okuyucularımıza sunacağız.

Daha iyi bir ölçüm için şu yöntemi kullanabilirsiniz.

1. Duvarın yanında çıplak ayakla durun.

2. Toprak ile ağ (Kasık arası) arasındaki mesafeyi ölçün.

3. Sonucu çarpın: – Dağ bisikleti için 0.57 ile – Trekking bisikleti için 0.63 ile – Yol bisikleti için 0.66 ile.

4. Değeri inç olarak almak istiyorsanız, bu değerin 2,54’e bölünmesi gerekir.

Bu değer, kullanmanız gereken kadronun boyutunu temsil eder.


Kendinizi Tanıyın


Alışverişe çıkmadan önce ilk yapmanız gereken kendi ölçülerinizi öğrenmektir. Bunun için de bir mezure veya metre yeterli olacaktır. Bisiklet boyları, kişinin boy ve vücut ölçülerine dayanır. Kaç kilo olduğunuzun önemi yoktur, eğer kolları ve bacakları kısa biriyseniz, küçük kadrolu bir bisiklet almalısınız gibi düşünün.

Tam boyunuz, iç bacak boyunuz (topuktan apış arasına kadar), gövde (apış arasından boynun başladığı yere kadar) ve kol uzunluğunuzun ölçüsünü öğrenmeniz, size en uygun bisikleti aldıracaktır.

Boyunuzu Ölçmek

Eğer hala boyunuzu bilmiyorsanız, düz bir zeminde ayakta durarak sırtınızı bir duvara yaslayın ve boyunuzu ölçün. Ayaklarınız, omuz genişliğinizden biraz daha az genişlikte açılmalıdır.


 

İç Bacak Boyunuzu Ölçmek


Bir bisikletin uyumluğunu belirlerken en önemli ölçüm, iç bacak boyunuzun uzunluğudur. İç bacak uzunluğu, apış aranızdan zemine kadar olan uzunluktur. Size en uygun bisikleti belirlemedeki en önemli ölçü bu olduğu için, bu ölçümü doğru yapmanız adına detaylı bir açıklama yapayım:


  • Ayaktayken duvara sırtınızı yaslayın.
  • Düz bir zemin üzerindeyken ayaklarınızı birbirinden 15-20 cm ayırın.
  • Duvara yaslanmışken dik duran omurganızla bacaklarınızın arasına bir kitap koyun,
  • Kitabın en üst noktasından zemine kadar olan bölümü ölçmesi için birinden yardım alın.


Gövde ve Kollarınızı Ölçmek


İdeal üst boru uzunluğunu belirlemeye yardımcı olmak için gövdenizin ve kollarınızın uzunluğunu ölçmeniz gerekiyor.


Gövde Uzunluğu


  • İç bacak uzunluğunuzu ölçmek için kullandığınız 3 adımı tekrarlayın.
  • Kitabın en üstünden, göğüs kafesinizin hemen üzerinde bulunan boğazınızdaki küçük “V”‘ ye kadar olan bölümü ölçün.


Kol Uzunluğu

  • Omzunuza en yakın noktada bulunan köprücük kemiğinizin en uç noktasını bulun.
  • Avcunuza bir kalem alın.
  • Kolunuzu sonuna kadar gererek, köprücük kemiğinizin ucundan, avucunuzdaki nesneye kadar olan bölümü birisinin ölçmesini sağlayın.


Yol Bisikleti Uyumu


Yol Bisikletleri, vücuda uyumluluk konusunda diğer bütün bisiklet türlerinden daha zorlar ve uyumu tam kılmak için birkaç ölçüm daha gerektirir. Sele borusu uzunluğunun yanında, pedal çevirirken öne uzanabilmenizi sağlamak için yol bisikletinin yeterli yatay uzunluğa da sahip olmasına ihtiyacınız bulunuyor.

Yol bisikleti için ideal sele borusu yüksekliğinizi öğrenmek için, İç bacak uzunluğunuzu .67 ile çarpın, böylece C-T uzunluğunu elde edeceksiniz (veya sele borunuzun C-C ölçüsünü elde etmek için .65 ile çarpın)


Yol bisikletinde en iyi uyum için aynı zamanda üst borunuz ve gidon boğazınızın kombinasyonu olan ideal “toplam uzanma” ölçünüzü bilmeniz gerekiyor. Maalesef üst vücut ölçülerinizi yol bisikleti için toplam uzanmaya dönüştürmenin birçok yolu bulunuyor.

İşte toplam uzanma ölçünüze dair fikir edinebilmeniz için Lemond Sistemi’nden kullanabileceğiniz genel bir formül:


Toplam Uzanma = [(Gövde Uzunluğu + Kol Uzunluğu) / 2] + 10 = (Üst Boru + Gidon Boğazı)


Sele yüksekliği, orta göbeğin merkezinden selenin en üst noktasına kadar ölçülen bölümdür ve bisikletinizin kişisel olarak size uyumuna yardımcı olur. Bisikletlerde sele yüksekliği ayarlanabildiği için satın alma sürecinde sele borusu uzunluğu kadar önemli değildir. Yine de aşağıdaki tabloda iç bacak uzunluğunuza göre uygun olan ortalama sele yüksekliğini ekledik ki bu sayede yeni bisikletinizle sürüşe başlama noktasında bunu kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki 2 tabloyu bilgisayarınıza indirin. Her zaman faydasını göreceksiniz.


Dağ Bisikleti / Tur Bisikleti Uyumu


Bir dağ bisikleti veya şehir / tur bisikletinin boyunu hesaplarken bakılacak en önemli nokta “ayaktaki yükseklik”tir. Bir bisiklet kadrosunun ayaktaki yükseklik ölçüsü veya kadronun üst borusunun merkezinden zemine kadarki mesafe, iç bacak boyunuzdan 6-6.5cm daha az olmalıdır. Dağ bisikletiyle daha sert sürüş yapanlarda ayaktaki yükseklikle iç bacak boyunun farkı 10-12 cm iken, turcular sadece 5 cm’lik farka ihtiyaç duyarlar.


Dağ bisikletinizin boyunu bulmada bir başka yol ise basitçe yol bisikletinizin kadro boyundan 10cm yi çıkartmanızdır. Bu da 84 cm iç bacak boyuna sahip bir bisikletçinin 56 cm boyunda bir yol kadrosuna ve 46 cm boyunda bir dağ bisikleti / şehir bisikletine uygun olduğunu gösteriyor.


Arazi bisikletlerinin seleleri kolaylıkla yükseltilip alçaltılabildiği için, bisikletçi neredeyse her zaman dik bir pozisyonda kaldığından, dağ bisikletinin üst borusunun uzunluğu, kadro boyu kadar önemlidir. Eğer üst boru çok uzunsa, bisikletçi yokuş tırmanırken ağırlığını ön tekerin üzerine kaydırmakta zorlanacaktır. Eğer bir bisiklet markasının internet sitesindeki bir bisikletin özelliklerine bakıyorsanız, konuyla ilgili olan özellik, “effective top tube” olarak listenmiştir. Bu terim, üst borusunun tamamen yatay olmadığı bisikletlerdeki hayali üst boru uzunluğunu tanımlar.


Yaklaşık Üst Boru Uzunluğu = [(Gövde Uzunluğu + Kol Uzunluğu) / 2] – 15 cm